Thursday, April 7, 2011

Keperluan dan persiapan bertunang- make up, baju, hantaran...

Cey...tajuk sungguh tidak tahan.hahah I have few things to share since many of my friends asked me about the make up, the dress, the hantarans.hihi

Let's start with the mekap first.

It was my auntie, Busu Ros who did my make up. She's a professional make up artist and her current big project is as one of the make up artist for the singing programme, MENTOR. Her services include wedding and engagement make up with accessories, TV Show, magazine photo shoot, Dinner and any function basically. Yang best harga boleh dirunding.hehe She has been in this field for almost 6 years.Hee She's based in KL but boleh jer nak pergi sampai Pahang pun. You can contact her through email: 2roslinarahman@gmail.com or handphone: 0126870839. Mekap beliau tidak tebal, cover yg perlu je, boleh bawak berbincang i.e. kalau tak nak cukur kening, dia tak kesah.Yang penting puas hati..ehe


Looks natural in the camera...ngeeeee...suka =p


The  dress.

Actually my baju is not custom made. I bought it at Jalan TAR jer...kedai tu bersambung ngan hotel...i mean depan kedai, bahagian belakang hotel. Forgot the name. Harga sangat murah considering it's full lining with detailed embroidery. Actually I wanted a white one but has no size to fit me =(. Pepel pun jadila...Oh ya the real price was RM180 but as a desperate bride (nampak masa depan) it got down to RM140. Mom said i could get lower than that tapi orang tu pun cari makan kan...baik tak??haha oh if you are more to Online shop, I have this one e-boutique which sells baju kurung very cheap ones. Tak caye? Click here. Please compare their prices with other shops. Baju tunang aku tu kalau online more than RM200. From this shop around RM140 jahhh...


Tiada gmbar perseorangan...

My hantarans

As I mentioned before, my hantarans were done with the help from Ambun, Leen and my mum. For B's side, the hantaran was exclusively done by Ambun. He's a good friend of mine. Yang best nya ni first time dia gubah. and dia Iban ye.bukan melayu. Dia memang minat benda2 gubah ni. Hopefully I gave the first stepping stone for him in this field. Beliau terus bercita cita nak buka kedai gubah hantaran ye...


makcik makcik suka dengan gubahan ini. Makseh Ambun...


Engagement ring

I bought this ring at Habib Semua House. Initial plan nak survey jer tapi akak yang entertain tu sangat-sangatla peramah terus tergoda dan beli terus. Yang best nya, sebab first time beli brang kemas, masuk kedai 15minit je dah terus beli. Sebab segan. takut jugak akak tu tunjuk cincin beribu-ribu kan...I know some people say that Habib is overpriced. But in my opinion, they offer the best of quality for their jewelleries. Because back in 2008, i bought my first gold ring from Habib Kuching. The shine dekat cincin tu masih ada sampai hari ni. Sometimes orang akan tegur aku pakai cincin baru ke. Padahal dah bertahun pakai dan tak pernah pulak pergi cuci emas tu.hehe Jadi, saya sokong HABIB!! Siap like facebook page ok.haha


Love it....hehe


Door gift

Alahai takde gambor pulak for door gift. Door gift for tunang ialah Mug putih dengan gula-gula pastu balut pakai kertas hamper. Total cost for each gift tak sampai cuma RM2 je. Murah kan???hehe sebab mug tu kitorang beli time sale dekat Romantika. Jual satu RM1.50. Gula-gula beli borong. Kertas hamper pun cuma 60sen kot semeter. Satu meter dapat balut 4 mugs. jimat2.


Tapi jimat jimat pon...honestly I burnt almost 2K using my OWN money for this engagement. Tak campur duit mak lagi.fuiiyooo....Luckily i have some saving and allowance pun masuk on time. But right now I am broke.seriously broke. Duit tinggal untuk makan je....woo woo...

I guess that's all. Stress orang baca pasal tunang je.haha nurul, bukan ko sorang je ye yang bertunang dalam dunia ni.

p/s Lepas ni stress untuk wedding pulak. Estimate to burn more moolah $$$$ especially for tiket flight. Tu la nurul, mak suruh carik orang dekat2 je ko pegi carik orang jauh. Amik kau!

5 comments:

Dewi Hiu bt. Iskandar Hiu said...

congrats dikkkk!!!! *tone biasa :p* seriously, mek suka nangga make up ktk n ktk sgt2 menyerlah walaupun amik gambar ramei2... seri tunangan orang kali. happy for u gal! semoga kekal ke jinjang pelamin keyh... i know u guys will :)

sword said...

hehe love you..

Aishah FS said...

I know its late to say congratulation to u my dear,but it isn't too late i guess. Haha.. masih ingat dolok time sekolah mmg ada dengar pasal ktk 2 ya bergerek, ingatkan main2 la sebab jarangggg yg kekal sampei ke tahap ktk 2 tok k.. ngee... tahniah :)

Nurul Razak said...

kak dewi: maksehhhhhh.hehe kmk doakan kitk juak k.hehe bila gik???

b: lebiu2

Kak asay:hehe yalah. kmk pun sik sangka pjg juak la cita mekduak tok.hehe makseh kak.hihi

Sue Andy's said...

mak suka the very to the cincin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com